Minicaravan (teardrop) bouwen met een minibudget

Door Silvos op woensdag 3 mei 2017 00:44 - Reacties (37)
Categorie: -, Views: 6.658

Beste Tweakers,

Ik mag graag op (kampeer)vakantie gaan maar door omstandigheden heb ik zeer weinig te besteden. Daarom ben ik begonnen met het uitwerken van een plan waarmee ik met zeer weinig middelen toch een tiental keer per jaar in redelijk comfort op vakantie of een weekendje weg kan. In deze blogserie wil ik jullie op de hoogte houden van de voortgang van het project.

Het allergoedkoopste is natuurlijk een backpacktentje en gaan fietsen maar dat is mij iets te spartaans. Ik wilde graag als autoliefhebber zelf achter het stuur (zolang het nog kan ;) ) en toch iets meer dan alleen een opgooitentje om net wat meer slaapcomfort te hebben. Enkele belangrijke eisen;
  • Snel/gemakkelijk op te zetten (ivm met kortere weekendjes of doorreizen)
  • Redelijke isolatiewaarde/comfort – ik wil ook in het voorjaar en het najaar op stap kunnen (hierdoor vielen eigenlijk alle tenten af)
  • Enige mate van zelfvoorziening zodat je je ook op de wat karigere camping of een weiland jezelf kan redden.
  • Vierde eis is dat het erg goedkoop moest zijn in aanschaf en gebruik
De oplossing die voor mij het meeste in de buurt kwam was een teardrop caravan.
http://cdn.blog.rvshare.com/wp-content/uploads/2015/06/vintage-teardrop-trailer.jpg
Echter die hebben een paar nadelen, de eerste is dat je er echt alleen in kunt slapen en achter kunt koken, dus je kunt er niet echt fatsoenlijk in zitten als het een keer echt slecht weer is en ze zijn bizar duur (voor wat je krijgt in mijn ogen). Het goedkoopste 2e hands exemplaar op marktplaats kost bijna 5000 euro.
Ik had een budget voor ogen van maximaal 2500 euro voor de caravan + trekkende auto met een extra budget van 100 euro gemiddeld per vakantie/weekendje (1000 euro per jaar) voor reiskosten, overnachting en tolgelden (eten behoort tot de normale uitgaven). Dit lijkt wellicht erg weinig maar toch kun je hier een heel eind mee komen maar dan moet je wel zelf aan de slag – en niet al te veel wensen. Spartaanse luxe zogezegd.

We beginnen met het trekkend voertuig.
https://www.sanx.nl/111.jpg
Voor een kleine 1000 euro heb ik een Peugeot 106 op diesel aangeschaft, handig voor de woonwerk kilometers maar ook bijzonder geschikt als goedkope trekauto voor een mini caravan. De auto heeft weinig geen luxe aan boord maar beschikt wel over een trekhaak en is technisch in goede staat. Praktijkverbruik van de bijna onverwoestbare 1500cc diesel is circa 1:20 en met een leeggewicht van 850 kg is de wegenbelasting 53 euro per maand. Afhankelijk van de jaarkilometers levert dit een kostprijs op van circa 12 tot 14 cent de kilometer. Veel beter ga je het niet krijgen.

Dan de teardrop
Gezien mijn budget had ik geen andere keuze dan zelf bouwen. Maar zelfs dan zou het qua materiaalkosten en inrichting wel eens een lastige opgave kunnen worden. Gelukkig heeft een goede vriend van mij een ruime loods + werkplaats waar ik kosteloos gebruik van mag maken, daarnaast heb ik een lokale materialenleverancier gevonden die bereid was een deel van het benodigde plaatmateriaal te sponsoren. Daardoor ben ik in eerste instantie aan ruwe materialen (houten plaatmateriaal, verf en isolatiemateriaal) slechts 500 euro kwijt. Een onderstel hoop ik voor rond de 200-300 euro via marktplaats op de kop te tikken. Daarmee heb ik nog een kleine 700 euro over voor klein materiaal (scharnieren, sloten, bekabeling) en inrichting (koelbox, matras, etc), dit leek me met enig kunst- en vliegwerk wel haalbaar. Daarop ben ik aan de slag gegaan in sketchup om mijn eigen teardrop te ontwerpen – daarbij wilde ik iets moderns en dit is het resultaat:
https://www.sanx.nl/112.jpg
Als niet-professioneel ontwerper ben ik er zelf redelijk tevreden over (het design lijkt redelijk in balans) maar alle feedback is welkom. Qua formaat is hij iets groter dan een klassieke teardrop, ongeveer 3,1 meter lang (exclusief dissel), 1,8 meter hoog en 1,5 meter breed. De voornaamste reden hiervoor is dat ik een mini zithoekje wilde toevoegen. Tussen het bed en het keukenblokje zitten twee klapstoeltjes en zodat je bij echt slecht weer of kou binnen kunt zitten als je zou willen. Dit heb ik functioneel versterkt door het ‘keukenblokje’ open te houden zodat het via de achterklep van buitenaf benaderbaar is (zoals bij een normale teardrop), maar vanuit binnen ook te benaderen is zodat je het kunt gebruiken als tafel. Bedoeling is dat de ruit in de achterklep en de achterklep zelf los van elkaar open kunnen zodat je kunt kiezen hoe beschut je wilt zijn. In zomer geeft het ongebruikte zithoekje plaats aan extra opslagruimte.
https://www.sanx.nl/113.jpg
Daarnaast blijf ik natuurlijk een tweaker en wil ik uiteindelijk de caravan voorzien van enkele slimme functies. Zoals ledverlichting en dakventilatie die je kunt besturen via een smartphone maar ook bijvoorbeeld een slimmere stroomvoorziening. Zo lijkt mij een 40.000 mAh powerbank qua gewicht en kosten efficiënter dan een 30aH autoaccu zonder in te leveren op vermogen. Echter de meest powerbanks laten zich niet tegelijk laden en ontladen en ik weet ook niet hoe je zoiets zou doorlussen naar de stroomvoorziening van een camping. Wat betreft elektra ben ik het minst ervaren dus wat tips en tricks zijn meer dan welkom :-D. Evenals toffe suggesties voor functionaliteit natuurlijk om toe te voegen.

Volgende week hoop ik tijd te hebben om een chassis aan te schaffen en te starten met de bouw. Nogmaals alle tips en adviezen zijn in de tussentijd welkom.

Volgende: Affiliate marketing experiment 30-08 Affiliate marketing experiment
Volgende: En nu? 02-'17 En nu?

Reacties


Door Tweakers user teamacc, woensdag 3 mei 2017 02:08

Zo'n 30Ah powerbank heeft dat vermogen op 3.8v (enkele cel spanning), terwijl een auto-accu dit op 13.8v doet. Dit betekent dat een 40Ah powerbank ongeveer net zoveel capaciteit heeft als een 11Ah auto accu.

Daarnaast duurt het opladen van een 40Ah powerbank op de 500ma die een huis-, tuin-, en keukenusbaansluiting levert een vrij langdraderige bedoeling. Je zult hiervoor minimaal 60 uur uit moeten trekken, of een fatsoenlijke snellader mee moeten nemen.

Door Tweakers user EHelmond, woensdag 3 mei 2017 07:50

ik weet niet of je deze blog kent maar ik zou beginnen deze blogserie eens door te lezen
https://veerboot.tweakblogs.net/blog/cat/3047

Door Tweakers user Snowmiss, woensdag 3 mei 2017 08:53

EHelmond schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 07:50:
ik weet niet of je deze blog kent maar ik zou beginnen deze blogserie eens door te lezen
https://veerboot.tweakblogs.net/blog/cat/3047
Dat was ook meteen waar ik aan moest denken.

Succes in ieder geval met het bouwen!

[Reactie gewijzigd op woensdag 3 mei 2017 08:54]


Door Tweakers user i-chat, woensdag 3 mei 2017 13:18

wat ik hier niet snap is, als je een zithoek wilt, waarom maak je dan geen 'voortent aan je teardrop. koop desnoods op markplaats een klassieke tunneltentje in de juiste afmetingen en en pas deze aan zodat ie aan je teardrop gehangen kan worden. met een beetje cratief wezen heb je dan 2 glasfiber bogen, en wat haringen in de grond te slaan,

en zo'n powerbank, niet doen, koop dan liever een accupack van een electische skooter of zonnepaneel... en zorg dat je een stabiele 12v installatie hebt.

Door Tweakers user Pixeltje, donderdag 4 mei 2017 07:09

Gaaf hoor, en zeker omdat je hem zelf gaat bouwen. Ik vraag me wel af of je het evenwicht niet onnodig lastig maakt door je teardrop 'verkeerdom' te bouwen. Normaliter zie je de dikke kant van de druppel boven de dissel, jij tekent 'm precies andersom. Kan me voorstellen dat dit tijdens het rijden wat onrustig is maar vooral tijden het campen; je gaat een extra pootje nodig hebben aan de achterkant nu.

Door Tweakers user CdE, donderdag 4 mei 2017 07:36

Pixeltje schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 07:09:
Gaaf hoor, en zeker omdat je hem zelf gaat bouwen. Ik vraag me wel af of je het evenwicht niet onnodig lastig maakt door je teardrop 'verkeerdom' te bouwen. Normaliter zie je de dikke kant van de druppel boven de dissel, jij tekent 'm precies andersom. Kan me voorstellen dat dit tijdens het rijden wat onrustig is maar vooral tijden het campen; je gaat een extra pootje nodig hebben aan de achterkant nu.
Valt mij ook op inderdaad. De druppel vorm, met de bolle kant naar voren is positief voor je luchtweerstand, andersom juist niet, dus ook een hoger verbruik waarschijnlijk.

Door Tweakers user Snuffel, donderdag 4 mei 2017 08:57

Naast hoog verbruik waarschijnlijk ook instabiliteit van de aanhanger.
Hoe meer gewicht naar achter, hoe instabieler de handel wordt op het moment dat je een uitwijkmanouvre maakt...

Verder wel dapper dat je zo'n project aandurft!

Door Tweakers user JelteV, donderdag 4 mei 2017 11:19

De (schijnbaar) scheve verdeling is iets wat mij ook direct opvalt. Dit lijkt mij niet heel veilig worden.
Bekijk dit filmpje maar eens.
https://www.youtube.com/watch?v=4jk9H5AB4lM

Moeten dit soort aanhangers eigenlijk gekeurd worden voor ze de weg op gaan?

Door Tweakers user Technomania, donderdag 4 mei 2017 11:39

Moeten dit soort aanhangers eigenlijk gekeurd worden voor ze de weg op gaan?
Dat was ook het eerste waar ik aan dacht. Ga er wel van uit omdat het anders een (onveilig) zooitje wordt op de weg met allerlei knutselprojecten

Door Tweakers user gekko90, donderdag 4 mei 2017 12:27

misschien dat je hieruit ook nog wat handige info kan halen: https://willemsteardrop.wordpress.com/

Door Tweakers user walteij, donderdag 4 mei 2017 12:38

Als je inderdaad electriciteit in je caravan wilt, maar puur 12V (auto aansteker) of 5V (USB), zou je eens kunnen kijken of je het ook niet via zonnepanelen en een accu pack kunt doen.
Het paneel in de teardrop zelf bouwen, de accu pack ergens onder (of boven) je keuken en je bent redelijk zelfvoorzienend.
Voorbeeldje:
https://www.solarpowersup...0-watt-solar-kit-yeti-150

Door Tweakers user cadsite, donderdag 4 mei 2017 13:50

technomania schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 11:39:
[...]


Dat was ook het eerste waar ik aan dacht. Ga er wel van uit omdat het anders een (onveilig) zooitje wordt op de weg met allerlei knutselprojecten
Ik weet net precies hoe het in NL zit, maar in BE moet je je aanhang niet laten keuren als je niet over de 750 kg gaat.
Los daarvan, zelf zoiets maken lijkt me een leuk project, maar voor de goedkoop moet je dat niet doen en hopen dit af te hebben tegen het verlof lijkt me ook een utopie.

Door Tweakers user Hkuit, donderdag 4 mei 2017 14:24

cadsite schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 13:50:
[...]

Ik weet net precies hoe het in NL zit, maar in BE moet je je aanhang niet laten keuren als je niet over de 750 kg gaat.
Los daarvan, zelf zoiets maken lijkt me een leuk project, maar voor de goedkoop moet je dat niet doen en hopen dit af te hebben tegen het verlof lijkt me ook een utopie.
zie de eerder aangehaalde blog;
het antwoord is 'nee, ook in NL onder de 750 kg geen keuringsverplichting'!

Door Tweakers user Hkuit, donderdag 4 mei 2017 15:00

Snuffel schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 08:57:
Naast hoog verbruik waarschijnlijk ook instabiliteit van de aanhanger.
Hoe meer gewicht naar achter, hoe instabieler de handel wordt op het moment dat je een uitwijkmanouvre maakt...

Verder wel dapper dat je zo'n project aandurft!
Ik denk dat dat wel meevalt. Stabiliteit wordt volgens mij voornamelijk bepaald door de gewichtsverdeling. Als je zorgt dat je accu, watertankje, gastank enz. voor de as liggen, dan moet het m.i. goed gaan.
En of die stroomlijn zo verkeerd is vraag ik mij ook af; het lijkt nu op een gewone caravan...!

Door Tweakers user cadsite, donderdag 4 mei 2017 16:26

En of die stroomlijn zo verkeerd is vraag ik mij ook af; het lijkt nu op een gewone caravan...!
Een gewone caravan is dan ook een ramp qua aerodynamica...
De vorm met de minste luchtweerstand is die van een druppel, met de bolle kant dus vooraan, achteraan uitlopend op een punt. Mocht de ideale vorm een andere vorm zijn dan zou een regendruppel er anders uitzien.
Lectuur:
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/stroomlijn.php

Qua slingeren zit je volgens mij wel juist, wat leuke lectuur hierover:
https://masta.nl/blog/slingeren/

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 mei 2017 16:28]


Door Tweakers user PetervdM, donderdag 4 mei 2017 17:44

ik weet niet van welk bouwjaar die peugeot 106 is, maar een 1.5D mag ongeremd maximaal 350 kg trekken, en 700 kg geremd, en een 1.5D XR maximaal 850 kg geremd.
let wel, dat is inclusief belading, in dit geval de inventaris.

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 mei 2017 17:45]


Door Tweakers user i-chat, donderdag 4 mei 2017 18:41

PetervdM schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 17:44:
ik weet niet van welk bouwjaar die peugeot 106 is, maar een 1.5D mag ongeremd maximaal 350 kg trekken, en 700 kg geremd, en een 1.5D XR maximaal 850 kg geremd.
let wel, dat is inclusief belading, in dit geval de inventaris.
als je dit ding bouwt van geplastificeerd hout en aluminium dan kom je leeg niet ver boven de 450 a 500kg, veel ruimte voor lading zal er ook niet zijn dus raad ik aan om vooral je kleding en beddengoed etc erin te proppen en de wat zwaardere zaken in en op je auto te zetten.

Door Tweakers user maap, donderdag 4 mei 2017 19:57

Alle nieuwe gebouwde aanhangwagen zijn in principe verplicht een EG goedkeuring te hebben. Echter is aan een aanhangwagen meestal niet te zien uit welk bouwjaar hij komt. Daar door kun je eigenijk probleemloos als particulier nieuwe aanhangwagens op de weg brengen.

Zorg natuurlijk wel dat je onder de 750kg blijft en voldoet aan de verlichtingseisen. (deze zijn te vinden op de site van het hier boven gelinkte blog bericht over slingeren. Dat is overigens onze site, leuk om te zien dat iemand anders hem hier linkt.)

Wat betreft slingeren is het belangrijkste om te zorgen voor een correcte kogeldruk. Zorg dat dit (afhankelijk van wat je auto en koppeling als maximum aangeven) tussen de 50kg en 100kg is. Daar door zal de kans op slingeren al aanzienlijk kleiner zijn.

[Reactie gewijzigd op donderdag 4 mei 2017 19:58]


Door Tweakers user Silvos, donderdag 4 mei 2017 20:21

Zo een hoop reacties, ik zal ze allemaal proberen langs te gaan. (veel reacties gaan over de keuringsplicht, hier ga ik niet op in aangezien dit al meermaals is beantwoord).
Wat betreft het design, ik heb er bewust voor gekozen om hem zo te tekenen omdat ik het een mooie originele uitstraling vond hebben. Gezien de voorzijde vrij laag is dacht ik dat de extra luchtweerstand dit deels werd opgevangen door de auto die ervoor rijdt. Daarnaast denk ik dat in de praktijk voor een goede gewichtsverdeling de achteras iets verder naar achteren geplaatst dient te worden. Ik ben nieuwsgierig of mensen meer licht kunnen schijnen op het effect van dit design op het rijgedrag?
Mij lijkt dat ondanks dat hij misschien iets minder aerodynamisch is dan een klassieke teardrop dat het alsnog een stuk beter is dan een klassieke vierkante caravan dit ook nog eens een stuk hoger is.
i-chat schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 13:18:
wat ik hier niet snap is, als je een zithoek wilt, waarom maak je dan geen 'voortent aan je teardrop. koop desnoods op markplaats een klassieke tunneltentje in de juiste afmetingen en en pas deze aan zodat ie aan je teardrop gehangen kan worden. met een beetje cratief wezen heb je dan 2 glasfiber bogen, en wat haringen in de grond te slaan,
en zo'n powerbank, niet doen, koop dan liever een accupack van een electische skooter of zonnepaneel... en zorg dat je een stabiele 12v installatie hebt.
Beste I-chat, bedankt voor je reactie. De reden dat ik heel graag een zithoekje wil inbouwen is puur vanuit het punt dat ik de caravan ook voor een kort weekend of buiten het seizoen wil kunnen gebruiken. Tuurlijk is een voortent een optie maar dit gaat wel ten koste van de isolatiewaarde. Mijn idee is dat ik hem zo inricht dat ik er zo mee weg kan rijden en indien nodig in kan zitten om te werken of eten te koken. Daarnaast vind ik wat extra ruimte sowieso handig, denk aan omkleden of opberging zonder dat je gelijk buiten staat. Waarschijnlijk komt er bij voldoende budget sowieso wel een bijpassende voortent voor de langere vakanties. Aangezien ik hem toch zelf ga bouwen maak ik hem gewoon 50 cm langer dan een normale teardrop.
Bedankt voor de informatie, ik had zelf inderdaad al begrepen dat als je onder de 750 KG blijft geen hele strenge regels gelden, het is natuurlijk wel de moeite waard om e.e.a. zo te construeren dat je er zo veilig en comfortabel mogelijk mee kan rijden. Ik ga je tip van de kogeldruk zeker meenemen.
i-chat schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 18:41:
[...]
als je dit ding bouwt van geplastificeerd hout en aluminium dan kom je leeg niet ver boven de 450 a 500kg, veel ruimte voor lading zal er ook niet zijn dus raad ik aan om vooral je kleding en beddengoed etc erin te proppen en de wat zwaardere zaken in en op je auto te zetten.
Je hebt helemaal gelijk, veel van deze projecten wegen leeg rond de 300-400 KG. Dan heb je nog 100KG aan marge voor bagage. Ik hoop een geremd onderstel te kunnen vinden dan mag ik tot 750 KG trekken, meer dan voldoende voor dit project.
gekko90 schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 12:27:
misschien dat je hieruit ook nog wat handige info kan halen: https://willemsteardrop.wordpress.com/
Bedankt voor de tip, dit is eigenlijk de blog die ik als basis heb gebruikt om mijn eigen constructie uit te tekenen :-)
Hkuit schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 15:00:
[...]

Ik denk dat dat wel meevalt. Stabiliteit wordt volgens mij voornamelijk bepaald door de gewichtsverdeling. Als je zorgt dat je accu, watertankje, gastank enz. voor de as liggen, dan moet het m.i. goed gaan.
En of die stroomlijn zo verkeerd is vraag ik mij ook af; het lijkt nu op een gewone caravan...!
Ik denk dat het design nog wat aanpassing nodig heeft. Dit is de eerste versie en naar aanleiding van het commentaar hier maar ook die van een vriend die bouwkunde heeft gestudeerd wil ik het design nog enigszins aanpassen of in ieder geval in werkelijkheid de as iets verder naar achter zetten zodat het geheel meer in balans komt. En uiteraard zware zaken zoals accu e.d. zo dicht mogelijk bij de AS. Gezien het hele ding echter maar 300-500 KG gaat wegen verwacht ik geen extreme onbalans zoals bijvoorbeeld in de gelinkt youtube filmpjes te zien is. Hier gaat men ook uit van een extreem scenario met 0 gewicht op de as en al het gewicht aan het uiterste uiteinde van de caravan, dan lijkt me het niet gek dat hij gaat slingeren.
EHelmond schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 07:50:
ik weet niet of je deze blog kent maar ik zou beginnen deze blogserie eens door te lezen
https://veerboot.tweakblogs.net/blog/cat/3047
Bedankt voor de tip, deze blog kende ik nog niet, ga ik zeker doornemen.
teamacc schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 02:08:
Zo'n 30Ah powerbank heeft dat vermogen op 3.8v (enkele cel spanning), terwijl een auto-accu dit op 13.8v doet. Dit betekent dat een 40Ah powerbank ongeveer net zoveel capaciteit heeft als een 11Ah auto accu.

Daarnaast duurt het opladen van een 40Ah powerbank op de 500ma die een huis-, tuin-, en keukenusbaansluiting levert een vrij langdraderige bedoeling. Je zult hiervoor minimaal 60 uur uit moeten trekken, of een fatsoenlijke snellader mee moeten nemen.
Bedankt voor de diverse tips over de energievoorziening. Ik zit nog een beetje te twijfelen. In het kader van zelfredzaamheid leek het mij eigenlijk een ideaal plan om de gaspit en koelbox op gas te laten draaien. Dan heb ik enkel stroom nodig voor de Led verlichting, ventilatie (pc-ventilator) en het opladen van mn smartphone. Ik kan me voorstellen dat een forse powerbank met een leuk zonnepaneeltje hier wel in kan voorzien. Anderzijds kan het natuurlijk best handig zijn om op een camping met een stroomvoorziening de koelbox op stroom te laten lopen en kan een 230 volt stopcontact ook handig zijn voor het gebruik van een laptop of iets zwaardere elektrische apparatuur zoals een waterkoker (gebruiksgemak versus een pannetje met water koken). Ik begrijp uit de verschillende reacties hier dat een ‘klassieke’ loodaccu dan een stuk beter geschikt is. Hier moet ik nog eens goed over nadenken.

Door Tweakers user cadsite, donderdag 4 mei 2017 21:10

Koelen op gas werkt super, maar dan gaat het wel heel snel met je flessen. Ook zou ik het voor geen haar vertrouwen dat er verbranding is in een ruimte waarin je slaapt van nog geen 2m3!

Door Tweakers user .Maarten, donderdag 4 mei 2017 21:16

Is het niet makkelijker om de bedden of een deel van het bed opklapbaar te maken en met die ruimte een zithoek te maken? Of een soort van een slaapbank idee?

Door Tweakers user Stoney3K, vrijdag 5 mei 2017 11:17

maap schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 19:57:
Alle nieuwe gebouwde aanhangwagen zijn in principe verplicht een EG goedkeuring te hebben. Echter is aan een aanhangwagen meestal niet te zien uit welk bouwjaar hij komt. Daar door kun je eigenijk probleemloos als particulier nieuwe aanhangwagens op de weg brengen.
Je kan toch zonder problemen een bestaande 750kg aanhangwagen ergens vandaan halen (paar honderd euro op Marktplaats, maximaal) en daar een andere opbouw op zetten? Dan heb je eigenlijk alle basisonderdelen die je wil hebben al bij de hand, alleen de betimmering wordt anders.

Qua electra: Je hebt meer dan genoeg budget als het om gewicht gaat, dus een paar SLA loodaccu's (motorfiets of UPS batterijen) kunnen je caravan van genoeg stroom voorzien.

Als je slim bent dan zoek je een kleine UPS, want dan heb je direct ook de gelijkrichter (om op te laden) en de wisselrichter naar 230V. Je kan er altijd groter accu's en een zonnepaneel aan hangen als je ze parallel zet.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 mei 2017 11:30]


Door Tweakers user PetervdM, vrijdag 5 mei 2017 12:14

let ook nog op het laadvermogen van de auto. dat is voor een 106 1.5D ca 525kg.

dan is er nog het treingewicht van ca 2075 kg. trek daar 750 kg voor de td van af, en ca 870 kg voor de 106, blijft slechts 455 kg over ipv 525

daarvan gaat dan nog de brandstof ( max 40kg ), boordinventaris ( 20 kg? ) en twee inzittenden met persoonlijke bagage ( 180 kg ? ) vanaf, net als - niet onbelangrijk - de kogeldruk van minimaal 50kg. reken op bij elkaar dus op zo'n 300 kg, blijft over 155 kg.

als de zware dingen dus niet in de td gaan moeten die in de auto. ik ben bang dat het allemaal dan wel heel erg krap wordt.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 5 mei 2017 12:26]


Door Tweakers user Silvos, vrijdag 5 mei 2017 18:59

PetervdM schreef op vrijdag 5 mei 2017 @ 12:14:
let ook nog op het laadvermogen van de auto. dat is voor een 106 1.5D ca 525kg.

dan is er nog het treingewicht van ca 2075 kg. trek daar 750 kg voor de td van af, en ca 870 kg voor de 106, blijft slechts 455 kg over ipv 525

daarvan gaat dan nog de brandstof ( max 40kg ), boordinventaris ( 20 kg? ) en twee inzittenden met persoonlijke bagage ( 180 kg ? ) vanaf, net als - niet onbelangrijk - de kogeldruk van minimaal 50kg. reken op bij elkaar dus op zo'n 300 kg, blijft over 155 kg.

als de zware dingen dus niet in de td gaan moeten die in de auto. ik ben bang dat het allemaal dan wel heel erg krap wordt.
Beste Peter, ik denk dat dit opzich wel meevallen, in een blog hier ergens in de reacties waarop ik mijn plan grotendeels baseer bouwt iemand een teardrop voor een Burton die slechts 400KG geremd mag trekken. Het idee is om in de luxe en zelfvoorzienendheid van een caravannetje op stap te kunnen. Maar gezien budget en afmetingen van zowel de auto als caravan verwacht ik niet alle luxe van thuis mee te kunnen nemen. Dat hoeft van mij ook niet.

Ik streef naar een leeggewicht van 300-400 kg voor de caravan, hierbij komt dan 100KG aan onderdelen (reservewiel, accu, watertank) en 100KG aan andere zaken (beddengoed, kleine persoonlijke bagage, klapstoeltjes, koelbox). Dan kom ik op 500-600 KG uit.

De auto weegt leeg 850 KG tel hierbij op 100KG voor de brandstof, alle vloeistoffen etc en je zit op 950KG. 2 volwassen van 75KG per stuk erbij, 2 koffers van elk 30KG en nog wat overige zaken zoals boodschappen en wellicht een voortent zeg 50KG. Dan kom ik uit op 360KG aan lading. Dan ik in theorie nog 150KG extra meenemen, met andere woorden een 3e persoon met bagage en een klein opgooitentje, wat mij betreft meer dan voldoende.

Door Tweakers user cadsite, vrijdag 5 mei 2017 19:51

Wanneer wil je er mee op stap?

Door Tweakers user PcDealer, zaterdag 6 mei 2017 10:14

Voer het kenteken in op OVI en je weet de toegestane gewichten.

Door Tweakers user Hkuit, zondag 7 mei 2017 13:32

cadsite schreef op donderdag 4 mei 2017 @ 21:10:
Koelen op gas werkt super, maar dan gaat het wel heel snel met je flessen. Ook zou ik het voor geen haar vertrouwen dat er verbranding is in een ruimte waarin je slaapt van nog geen 2m3!
dat valt nogal mee; even wat geGoogled: "Op de groene 5 kg gasfles doet onze Coleman Maxibar koelkast het 3 1/2 tot 4 weken in het zuiden van Frankrijk.". Die ervaring heb ik zelf ook; 2 weken in hoogzomer op een plek gestaan zonder electriciteit en toen was de Campingaz 907, inhoud 2,75 kg, nog niet leeg.
Wat betreft veiligheid; er brandt volgens mij niet veel, hoogstens gloeit het om de vloeistof weer te verdampen. Wel zou ik zorgen voor goede verse lucht aanvoer, maar dat zou ik sowieso in een 2 m³ ruimte waarin in lig te slapen!

Door Tweakers user PC Service Tiel, zondag 7 mei 2017 14:13

Wat betreft veiligheid; er brandt volgens mij niet veel, hoogstens gloeit het om de vloeistof weer te verdampen. Wel zou ik zorgen voor goede verse lucht aanvoer, maar dat zou ik sowieso in een 2 m³ ruimte waarin in lig te slapen!

CO2 melder! Ik heb mezelf eens bijna vergiftigd met een petroleumkachel en sindsdien roep ik het tegen iedereen. Je merkt het niet en al helemaal niet als je slaapt.

Door Tweakers user PC Service Tiel, zondag 7 mei 2017 19:31

PC Service Tiel schreef op zondag 7 mei 2017 @ 14:13:
Wat betreft veiligheid; er brandt volgens mij niet veel, hoogstens gloeit het om de vloeistof weer te verdampen. Wel zou ik zorgen voor goede verse lucht aanvoer, maar dat zou ik sowieso in een 2 m³ ruimte waarin in lig te slapen!
-----------------------
CO2 melder! Ik heb mezelf eens bijna vergiftigd met een petroleumkachel en sindsdien roep ik het tegen iedereen. Je merkt het niet en al helemaal niet als je slaapt.

Door Tweakers user B. Olle, maandag 8 mei 2017 10:28

Laat gaan jongen.
Kan niet wachten op de foto's en beschrijvingen.

Zou er ook graag 1 maken als ik handiger was, misschien kun je ons allemaal wat leren.

Door Tweakers user Hkuit, maandag 8 mei 2017 11:06

PC Service Tiel schreef op zondag 7 mei 2017 @ 14:13:
Wat betreft veiligheid; er brandt volgens mij niet veel, hoogstens gloeit het om de vloeistof weer te verdampen. Wel zou ik zorgen voor goede verse lucht aanvoer, maar dat zou ik sowieso in een 2 m³ ruimte waarin in lig te slapen!

CO2 melder! Ik heb mezelf eens bijna vergiftigd met een petroleumkachel en sindsdien roep ik het tegen iedereen. Je merkt het niet en al helemaal niet als je slaapt.
Dan kun je beter een CO melder kopen (ik denk ook dat je die bedoelt); CO2 is weliswaar uiteindelijk ook giftig, maar CO is de stof waarvan je dood gaat bij inademing van de uitlaatgassen van zo'n petroleumkachel.

O ja, en het gaat hier over verbranding van camping gas, een propaan/butaan mengsel; daarbij komt gelukkig weinig CO vrij. Goed ventileren blijft natuurlijk verstandig en slaapt wèl zo lekker.

Door Tweakers user cadsite, maandag 8 mei 2017 11:46

Eerst en vooral spelen veiligheid, maar daarnaast toch ook de prijs. Wij hebben iets meer dan 2 weken gekampeerd terwijl het in de tent ruim 30° was. De koelbox leverde uitstekend werk op gas, maar de fles (R907 van 2,75 kg) was er zo goed als door gebrand.
Toch voor ongeveer ¤34 gas.

Los daarvan, de teardrop wordt hier aangehaald om budget reden. Als je zoiets zelf gaat bouwen ga je toch enkele 1000en ¤ uitgeven en maanden, zoniet jaren bezig zijn.
Versta me niet verkeerd, ik vind het een heel leuk project, maar als je deze zomer op verlof wil zou ik eerder kijken naar een 2dehands iets zoals bijvoorbeeld:
https://www.marktplaats.n...1b&previousPage=lr&pos=25

Door Tweakers user geldersscheepje, maandag 8 mei 2017 11:51

Ik zit meteen te denken aan een matras die je in dwarsrichting een keer kan omvouwen en zo de rugleuning van een bank wordt. Kijk eens voor inspiratie in de bootbouw, daar is het ook woekeren met ruimte

Door Tweakers user Ghostrider, dinsdag 9 mei 2017 11:25

Ga je geremd of ongeremd? Kijk even naar je trekhaak veel auto's mogen ongeremd nauwelijks wat meenemen.

Desalniettemin denk ik dat je als cruise snelheid op de snelweg erg laag moet houden met deze combinatie.

Door Tweakers user _ferry_, donderdag 11 mei 2017 09:03

Succes met bouwen, er zijn al een hoop tips langs gekomen. o.a. linkje naar de bouw van de mijne.
Die is aardig af, nog wat kleine dingetjes en upgrades op het wensenlijstje. Wellicht nog weer genoeg materiaal voor een nieuw deel :)

Daar hebben we een bustent voor gekocht. Zodat je gewoon in 1x een enorm leefoppervlak erbij krijgt. Daar kan een ruime teardrop niet tegenop.
Je kunt er tijdens regen gewoon droog zitten, je spullen lekker uitstallen, en vooral; staand aankleden (was nogal een wens van mijn GF :P )
Kost niet eens heel veel (bij de Wit in Schijndel gekocht).
Let op de hoogte: Die van een teardrop is gauw wat lager is dan een bus. Hij staat in een half uurtje ofzo. Je hoeft alleen 2 bogen er in schuiven en her en der vastzetten aan de grond of teardrop.

Door Tweakers user Convirion, vrijdag 19 mei 2017 00:30

Als je een onderstel gaat kopen, controleer dan de DOT code op de band en de algemene staat van de banden. de DOT code geeft aan wat de leeftijd is van een band. Als je van plan bent flink wat km's te gaan maken, zou ik geen band nemen welke een jaar of 20 oud is (niet ongebruikelijk bij aanhangwagens). Controleer ook de algemene staat, zoals droogtescheurtjes en of het loopvlak niet verkeer of slecht afgesleten is (of als canvas zichtbaar is = afkeur). https://www.velgenhuis.nl/dot-code-band-i75.html

De meeste geremde aanhangers welke je tegen zult komen (als je ze in die prijsklasse tegen komt) zullen een eigen kenteken hebben (alles boven 750kg moet geremd zijn en eigen kenteken hebben). Geremde aanhanger kan wel teruggekeurd zijn tot 750kg, maar loont vaak niet ivm gewicht van de aanhanger zelf .

Zoals eerder aangegeven, bouw je model andersom (dikke/hoge deel aan de voorkant).
v.w.b. de plaatsing van de as, dat is mede afhankelijk van je kogeldruk. hoe verder je de as naar achter verplaatst, hoe hoger de kogeldruk wordt. effectief kun je dit beoordelen met een kogeldruk meter (kun je voor een paar euro aanschaffen op internet).

Je hebt in de regel twee soorten vering onder een aanhanger, torsi-as en bladvering. Torsi-as is wat moderner, bladvering wat ouder. Als er wat mis is met je bladvering kun je dat niet zo heel eenvoudig repareren (is vakwerk). Torsi as is wat moderner (even googlen). Op de torsi-as zit vaak een typeplaatje met voor welk gewicht hij geschikt is. Ik zou opletten dat je er niet een neemt welke bedoeld is voor héél veel gewicht (boven de 750kg), want dan gaat je aanhanger meer stuiteren omdat de vering bedoeld is voor zwaardere lading.

Mocht je nog dingen willen weten over richtlijnen van je aanhanger/caravan: https://handboek.rdw.nl/r...gens/Paginas/default.aspx (vooral handig voor je verplichte verlichting en reflrectoren).

Denk je nog aan een reservewiel (in goede staat!)?

Door Tweakers user SeatRider, zaterdag 28 oktober 2017 10:36

Hoe is dit afgelopen? :-)

Reageren is niet meer mogelijk